Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Trenčianske Teplice
Begam Trnava
Označenie inzercie

Dnes je 17. 9. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Príplatky zvýšili pekárom mzdové náklady o 12 percent

Nextina |MM| Druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý platí od mája 2019, zvýšila náklady slovenských pekárov na zamestnancov priemerne o 12 percent. Údaje vychádzajú zo štatistiky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7-tisíc zamestnancov. „Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá zároveň upozorňuje na fakt, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na úroveň približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 percent.

 

Reálna hrozba pre pekárov

Mzdové náklady pritom podľa zväzu pekárov tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu. Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 percent z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 percent. „V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 percent všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami,“ vypočítava Tatiana Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.

 

Ohrozené sú najmä priemyselné pekárne

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí. Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách, no zároveň zavedenie rekreačného poukazu pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov. Podľa Tatiany Lopúchovej boli menšie pekárne nútené v snahe o elimináciu dosahov vyšších osobných nákladov pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách. „Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť,“ dodala Tatiana Lopúchová.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Vyhľadávanie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
PRÁVNE RADY OBČANOM
Označenie inzercie
Posledné komentáre

Bezpecne mesto
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Cestovanie 2 A
Označenie inzercie
Bottom panel

© reporter24.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na reporter24.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign